La PUDUP en defensa de l’autonomia universitària i contra l’intervencionisme extern

Els darrers dies han aparegut informacions a diversos mitjans de comunicació que apunten que la Generalitat de Catalunya prepara la creació d’un interventor financer per les universitats públiques.
Davant d’aquestes informacions, la Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública (PUDUP) es mostra contrària a aquesta figura, ja que suposa un atac directe a l’autonomia universitària i als principis democràtics més essencials que haurien de guiar el dia a dia d’una universitat pública.

Al llarg de l’última setmana s’han publicat diverses informacions que asseguren que la secretaria d’Universitats de la Generalitat de Catalunya té la intenció de crear la figura del “comissionat de comptes” que s’encarregaria de fiscalitzar els pressupostos de les universitats públiques.

Aquesta nova figura seria una persona externa a la universitat, proposada i escollida pel Govern, que tindria com a principal funció controlar i gestionar l’execució del pressupost de la universitat. Aquest interventor extern actuaria per voluntat de la secretaria d’Universitats o a petició del Consell Social (òrgan format majoritàriament per persones alienes a la universitat) o del Rector, d’acord amb la normativa que es vol aprovar amb la Llei d’acompanyament dels pressupostos del 2012, tot i que aquesta figura vulnera les lleis que regulen el sistema universitari català (LOU i LUC).

La primera universitat on la secretaria dirigida pel senyor Antoni Castellà vol imposar aquest interventor extern és la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), on els darrers mesos s’estan vivint grans protestes contra les dràstiques retallades aprovades pel rectorat, capitanejat per la senyora Ana Ripoll.

Davant d’aquestes informacions, la Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública (PUDUP), que agrupa membres de tota la comunitat universitària, volem manifestar:

1.- Que la figura de l’interventor extern és un atac frontal a l’autonomia universitària i una agressió directa als principis democràtics més essencials.

2.- Que la secretaria d’Universitats, dirigida pel senyor Antoni Castellà, pretén, mitjançant la creació d’aquests interventors, imposar les retallades i silenciar les veus que s’alcen diàriament en defensa de la universitat pública.

3.- Que els màxims responsables de la situació paupèrrima que viu la universitat pública catalana són el conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, i el president de la Generalitat, Artur Mas.

4.- Que els equips rectorals i els deganats continuen comportant-se de forma submisa davant les directrius fixades des de la Generalitat i no defensen, com toca, la universitat pública i els professionals que la tiren endavant dia a dia.

És per tot això, que la PUDUP fa una crida a tota la comunitat universitària (Estudiants, PDI i PAS), i a la societat en general, a no restar quieta davant d’aquest nou atac a la universitat pública. Ara més que mai, hem d’exigir democràcia i fer-nos respectar!

Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública
Barcelona, 31 de gener de 2012

Aquesta entrada ha esta publicada en retallades. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a La PUDUP en defensa de l’autonomia universitària i contra l’intervencionisme extern

  1. Retroenllaç: Rectors, professors i estudiants en contra de la figura del comissionat de comptes « Blocveu

  2. Retroenllaç: El dret universal a l’educació en perill « El principi de…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s