Desmuntant les mentides d’Antoni Castellà (I): Les matrícules universitàries

Sembla que el senyor Antoni Castellà, secretari d’universitats de la Generalitat de Catalunya, li agrada molt la cita de Joseph Goebbels, ministre nazi de propaganda, on deia “Menteix, menteix, menteix que alguna cosa quedarà”. Diem això, perquè el senyor Castellà, per justificar el desmantellament de la universitat pública, utilitza la mentida, i la repeteix mil i una vegades, pensant que així podrà transformar-la en realitat, pensant que així podrà fer quallar les seves mentides entre la societat.

Doncs no senyor secretari d’universitats, s’ha acabat. Amb aquest article s’inicia el desmuntatge de les mentides utilitzades pel govern de CiU contra la universitat pública.

I avui comencem amb les mentides que el senyor Castellà, tal i com feia l’anterior comissionada (Blanca Palmada) i el conseller Josep Huguet, diu sobre les matrícules universitàries. Ah, cal no oblidar que els rectors també s’han sumat a engreixar aquestes mentides.

1.- “Els estudiants només paguen el 15% del cost de la plaça universitària”. MENTIDA

El govern, i les universitats, quan fan aquest càlcul agafen el conjunt de despeses del pressupost universitari i el divideixen entre el nombre d’estudiants, d’aquesta manera s’imputen a l’estudiant despeses de recerca i investigació, que a la majoria d’universitats representen entre el 30 i el 40% del pressupost, per exemple. Però també en aquest càlcul es computen despeses que res tenen a veure amb la funció formativa i investigadora de la universitat, com són les despeses protocol·làries, d’honoraris i altres de representació institucional.

Si comptem només la despesa directament relacionada amb la docència, l’estudiant actualment paga prop del 40% d’aquest cost amb la matrícula. 

2.- “Les matrícules només han pujat un 7,6% aquest any”. MENTIDA

Les matrícules universitàries es componen de tres tipus de preus acadèmics. Les conegudes com a taxes universitàries, que fixen el cost per crèdit matriculat; les taxes de gestió d’expedient; i les taxes pròpies de cada universitat.

Enguany les taxes universitàries han pujat un 7,6% respecte el curs anterior, provocant que cada crèdit en els graus se situï entre 15,16 i 23,72 euros [decret de preus > http://www.ub.edu/acad/matricula/decret.pdf%5D. Aquest augment és el màxim que permet la llei actualment, és l’augment de l’IPC (3,6%) més 4 punts. El govern de CiU ha demanat al govern espanyol que l’autoritzi a superar aquell llindar.

Les taxes de gestió d’expedient han augmentat un 3,6%, tot i els nombrosos problemes  que continuen succeint durant el període de matriculació a les universitats catalanes.

Les taxes pròpies de la universitat han augmentat, per acord de tots els gerents universitaris, fins a situar-se entre els 70 i els 75,81 euros.

Podem comprovar que l’augment del preu de les matrícules se situa entre el 9,3 i el 12,64% [estudi del CEUCAT > http://www.ceucat.cat/publicacions/informes-i-estudis/documents/2011-06-30-informe-sobre-laugment-de-preus-publics-i-taxes-pel-curs-2011-12.-simulacio-segons-les-previsions%5D.

Tots aquests càlculs s’han fet sense tenir en compte la matriculació per segon cop a una assignatura, que suposa pagar un 50% més per crèdit; i per tercer cop suposa pagar un 150% més per cada crèdit.

També cal recordar que s’han apujat la resta de preus acadèmics, per expedició de títols, convalidacions, certificats acadèmics, etc.

3.- “S’encareixen les matrícules, per augmentar les beques: és un sistema redistributiu”. MENTIDA

El govern per justificar l’encariment de les matrícules i intentar amagar que darrere d’aquest encariment hi ha la intenció de posar més barreres a l’accés a la universitat pública de gran part de la societat, s’excusa amb un programa insuficient i superficial de beques.

Diu que l’augment desorbitat del preu de les matrícules permetrà crear un sistema de beques, per això diu destinar el 25% d’aquest encariment a oferir noves beques. Alguns podran pensar que això és un bon sistema, que és un sistema de redistribució de la riquesa, com diu el senyor Antoni Castellà.

Aquest sistema de redistributiu en té ben poc. Primer de tot, s’han augmentat les matrícules a tots els estudiants (més de 200.000) i tan sols s’han atorgat 1.500 beques més, beques que són irrisòries, que no cobreixen ni molt menys el conjunt de despeses (transport, habitatge, alimentació, etc.) que ha d’afrontar un universitari. Per continuar, augmentar les taxes universitàries a tothom per igual no és just, ni un pas endavant en la redistribució de la riquesa. No es pot fer pagar el mateix a una família amb uns ingressos anuals de 12.000 euros que a una amb ingressos de 120.000.

Per acabar, sentir parlar a un dirigent d’Unió sobre sistemes redistributius ens fa bullir la sang, no té cap tipus de vergonya, com pot parlar de redistribució de la riquesa, quan el seu govern ha eliminat l’impost de successions i fa ulls clucs davant del frau fiscal, i el seu partit demana la reducció de l’impost de societats i la supressió de l’impost sobre el patrimoni.

O no té vergonya o és un mentider que l’única cosa que vol és desmantellar la universitat pública i posar-la al servei del capital privat.

 

 

#mentidesCiU

 

Anuncis
Aquesta entrada ha esta publicada en retallades. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

4 respostes a Desmuntant les mentides d’Antoni Castellà (I): Les matrícules universitàries

  1. raul aguilar ha dit:

    Fantàstic article. Les coses pel seu nom!!

  2. Retroenllaç: Desmontando las mentiras de Antoni Castellà: Las matrículas universitarias

  3. Ernest ha dit:

    Bon article. Deixem clares les coses.

  4. Retroenllaç: Les mentides sobre la pujada de les matrícules universitàries « save UPC

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s