La PUDUP s’oposa a l’augment de les taxes universitàries

El ministre espanyol d’educació, cultura i esport, José Ignacio Wert, va proposar ahir la possibilitat d’augmentar les taxes universitàries un 66% de cara al curs 2012-2013.

Aquest augment de taxes, el més elevat de la història de la universitat pública, suposarà l’elitització extrema de la universitat i l’exclusió de milers de persones de l’educació pública superior.

Ahir, el ministre espanyol d’educació, cultura i esport, el senyor José Ignacio Wert, va proposar als consellers d’educació i universitats de les comunitats autònomes la possibilitat d’augmentar un 66% les taxes universitàries pel curs 2012-2013. El secretari d’universitats de la Generalitat, Antoni Castellà, ja fa mesos que es va mostrar favorable a aquesta mesura. Una mesura que suposarà, com a mínim, un increment d’entre 600 i 900 euros en les primeres matrícules dels estudiants pel curs vinent. En el cas de les segones i terceres matrícules, l’augment serà molt superior, arribant a duplicar i triplicar els preus actuals. Respecte els màsters i postgraus també es preveuen uns increments similars.

 

Davant d’aquesta situació, la Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública (PUDUP), que agrupa membres de tota la comunitat universitària (estudiants, PDI i PAS), volem manifestar:

1.- Que l’espectacular augment de les taxes universitàries suposarà l’exclusió de milers de persones de la universitat pública, ja que molts estudiants universitaris hauran de deixar els estudis i estudiants de secundària no podran accedir a la universitat per incapacitat econòmica.

2.- Que aquesta mesura comportarà l’endeutament de moltes famílies en un intent de poder pagar la universitat pública.

3.- Que s’augmenten les taxes universitàries sota la falsa premissa que l’estudiant només paga el 12% del cost de la carrera. Aquests càlculs són una fal·làcia, ja que es computen costos de recerca i investigació i despeses que res tenen a veure amb la funció formativa i investigadora de la universitat, com són les despeses protocol·làries, d’honoraris i altres de representació institucional.

4.- Que el sistema de beques que proposa la Generalitat és insuficient i superficial i una cortina de fum per amagar les polítiques fiscals erràtiques. Per una banda, aquestes beques no cobreixen ni molt menys el conjunt de despeses (transport, habitatge, alimentació, etc.) que ha d’afrontar un universitari, i, per l’altra, es vol fer pagar als propis estudiants les beques dels seus companys, mentre el govern elimina l’impost de successions, no grava les rendes més altes i fa ulls clucs al frau fiscal.

Finalment, la Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública (PUDUP) anima a tota la comunitat universitària, i a la societat en general, a mobilitzar-se i a no restar quieta davant dels atacs que rep la universitat pública.
Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública
Barcelona, 20 d’abril de 2012

Aquesta entrada ha esta publicada en retallades. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s