Desenes de debats, una taula de reivindicacions.
Després de múltiples debats en assemblees de facultat i per part d’altres col·lectius i organitzacions que participen activament, presentem la taula de reivindicacions de la Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública, una eina que pretén ser un primer pas en els debats que afrontem sobre el model d’universitat que pretenem construir i pel qual lluitem. Volem trencar els esquemes que ens hem imposat en mobilitzar-nos de forma reactiva contra les agressions que, reforma rere reforma, assetgen a la Universitat Pública.
Accés:
1- Congelació immediata dels preus públics dels estudis universitaris de grau i màster. Model d’universitat gratuïta.
2- Equiparació del preu del crèdit d’un màster públic al grau. Manteniment de l’actual oferta de màsters públics.
3- No al recàrrec per repetició d’assignatures compensat pel règim de permanència.
4- Supressió de les taxes pròpies.
5- Augment (del 0,08% al 0,24% del PIB) del pressupost públic destinat a beques i, per tant, del nombre de beques i becaris (no només quantia). Utilització, exclusivament, de criteris socioeconòmics en el seu atorgament.
6- No a les beques-crèdit.
7- Beques-salaris reals i reajustar els llindars de renda per fer-los més propers a la realitat de la societat.
Finançament:
1- Retorn del pressupost retallat per la Generalitat a les Universitats, liquidació del deute de la Generalitat amb les Universitats.
2- Augment de la inversió pública destinada a educació superior fins a assolir la mitjana de l’OCDE (1,75% del PIB front el 1,1% actual de l’Estat Espanyol). Augmentar la inversió publica en investigació.
3- No al finançament públic per objectius.
4- Eliminació de les fonts privades de finançament de la universitat: Garantir que el 100% dels costos de la universitats siguin finançats públicament i rebutjar el finançament privat de les activitats universitàries.
4- Distribució justa i equitativa del finançament entre els diferents universitats públiques. (CONSENS).
5- Gestió pública, responsable i transparent, de tots els serveis de la universitat.
Democràcia:
1- Consell Social com a òrgan merament consultiu i sense cap competència fins a obrir un debat públic sobre la necessitat, sentit, caràcter i configuració d’aquest òrgan, així com explorar altres formes d’establir relacions entre la universitat i al resta de la societat.
2- Apostar per un model de presa de decisions a la universitat democràtic i participatiu en el marc de l’autonomia universitària. Elecció democràtica de tots els òrgans de govern amb una representació equitativa de tots els sectors de la comunitat universitària (cap sector amb més d’un 50% de la representació)
3-Transparència en la gestió del govern de la universitat i pressupostos participatius.
4- Promoure mecanismes de participació directe de tota la comunitat universitària.
Model pedagògic:
1- Garantir la segona convocatòria gratuïta.
2- Major optativitat als plans d’estudis.
3- Garantir el dret a l’avaluació única sense perjudici respecte la contínua i amb la possibilitat d’acollir-se en qualsevol moment durant el període de docència.
4- Augment de la ràtio PDI/estudiants i desmassificació de les aules, millorant les infraestructures per fer possible aquest augment.
5- Flexibilitzar els horaris mantenint la mateixa oferta matí i tarda per garantir la possibilitat de conciliar estudis amb feina.
6- Major interdisciplianrietat dels graus i facilitar la mobilitat entre graus.
7- No a la supressió d’assignatures o carreres no rendibles amb criteris econòmics.
8- Més eines per l’estudiantat a l’hora de valorar la docència.
9- No al pagament de convalidacions.
Drets estudiantils:
1- Reconeixement de la participació estudiantil assembleària com la forma d’organitzar-se i participar dels i les estudiantes a la universitat, i per tant com a veu d’aquestes en els diferents àmbits de la universitat. Garantir el dret a reunió d’assemblees en horari lectiu i dels espais necessaris per a fer-ho.
2- Pràctiques curriculars i extracurriculars remunerades.
Varis:
1- Universitat Laica.
2- Acreditació d’un nivell mínim de domini de la llengua catalana per poder exercir l’activitat docent.