NI PUJADA DE TAXES NI ACOMIADAMENTS Per un futur digne, no a la universitat de l’exclusió!

Moltes de nosaltres ens preguntem si una altra vaga, sortir de nou al carrer, és la millor idea. La resposta és clara: hem de mobilitzar-nos altre cop. Hem de buidar les aules i els campus, hem d’omplir els carrers per defensar la Universitat Pública. Ho vam el 17N i el 29F, i amb la vaga general del 29M.

Aquest curs ens hem trobat a la Universitat. Hem reunit assemblees als campus, hem aturat reunions institucionals que pretenien aprovar retallades draconianes als ja malmesos pressupostos, hem fet actes, passa-classes i cercaviles. Aquest any també ens hem trobat al carrer. Hem bloquejat comissions tecnòcrates que planejaven una estructura piramidal –i quasi feudal- a la universitat, treballadores i estudiants sortien al carrer cada cop més juntes i més convençudes. No obstant, el govern ens ha ignorat i reprimit. En lloc de respondre al clam social de congelar les retallades, ha respost amb mentides i policia, amb detencions i empresonaments.

Algunes de nosaltres també es pregunten si se’n treu res de bo quan els governs no pretenen ni tan sols escoltar-nos. Però no ens equivoquem. No caiguem en el derrotisme, en el pessimisme. El “govern dels millors” cada dia està més enfonsat, igual que el “gobierno del cambio”. A cada hora que passa s’apropa el seu final. Per això, la seva resposta és d’impotència davant la societat que no reculem; i de por davant la Universitat que cada dia s’organitza més i millor, i es mobilitza més i millor.

La retallada acumulada es fa cada cop més grossa. El passat divendres 20 d’abril el Consell de Ministres aprovava el Real Decreto Ley 14/2012, de Medidas Urgentes para la Racionalitzación del Gasto Público en el Ámbito Educativo. Un decretazo que modifica sense embuts la Llei Orgànica d’Universitats (LOM-LOU) que necessita majoria qualificada al parlament per ser aprovada en legislar el dret fonamental a l’educació.

Les taxes pujaran un 66% a Catalunya l’any vinent. Així ho va demanar Andreu Mas Colell, Conseller d’Economia i Coneixement, i així ho ha fet José Ignacio Wert, Ministre d’Educació. Sembla que no s’aturi l’ofensiva d’una elit minoritària contra els serveis públics de la classe treballadora, del 99%, com ara la trobada del Banc Central Europeu, que farà i desfarà les polítiques dels governs titelles d’Europa en favor dels més rics. Però nosaltres assenyalem un interlocutor molt més proper. Hem de dirigir-nos a la Generalitat, que serà qui determini definitivament l’increment de les taxes. El govern d’Artur Mas decidirà si l’any vinent podem anar a la Universitat o si ens quedem fora per no poder pagar una matrícula de 2500€. Hem de dirigir-nos, també, als rectors i rectores, que ja s’han adonat que una Universitat sense estudiants no té sentit, i els cridem a prendre partit.

Vivim una crisi dantesca, provocada per aquesta elit. La taxa d’atur juvenil supera el 52% i la d’atur general del 24,4% (i pujant). Alhora, les retallades constants i creixents, ens fan cada cop més vulnerables, més malalts, més rucs. La reducció d’alumnes per aula a l’educació bàsica (acomiadaran 20.000 professors) i la pujada de taxes van molt relacionades. Volen que per accedir a la universitat, per tenir una educació digna, paguem i ens endeutem. L’Educació deixa de ser un dret fonamental per ser un producte que es ven i es compra, una moneda de canvi, un privilegi.

Aquesta pujada de taxes no va acompanyada de cap increment de les beques. Ans al contrari, la partida de beques dels Pressupostos Generals de l’Estat s’ha reduït en 166 milions d’euros. Les poques beques que queden incorporaran una nota mínima per ser concedides, de manera que les persones amb menys recursos es quedaran a fora de la universitat, o hauran de demanar préstecs.  L’estudiantat serem un negoci per als bancs, anys i anys lligats de peus i mans a una colla de lladres, anomenats banquers! I tot això en el millor dels casos, perquè milers i milers de joves no podran accedir al coneixement superior, o hauran de deixar la universitat, perquè no podran pagar aquests crèdits!

Aquesta pujada de taxes tampoc no va acompanyada d’una millora de la qualitat universitària. El Real Decreto contempla l’increment d’hores de docència que ha de fer el professorat, que reduirà el seu temps de preparació de cada classe, que deixarà de dedicar temps a la investigació. Ens trobem davant d’un canvi de model d’Educació, d’un canvi de model de societat. Passem del coneixement al servei de la ciutadania pel coneixement al servei de l’elit.

Ens juguem el futur d’aquest país. No volem un futur de precarietat, un futur on la única perspectiva sigui “agafar un vol i anar a Londres a servir cafès”, un futur on l’única esperança sigui que un magnat nord-americà ens doni feina a les taules de joc de l’Eurovegas. No volem ser la monarquia bananera del sud d’Europa.

Cal sortir al carrer cada dia , paralitzar els campus i les aules i lluitar. Lluitar per aturar la destrucció del nostre futur i construir un futur on la universitat sigui el temple del saber, del coneixement, la recerca i la investigació. Volem una universitat plenament democràtica, gratuïta, popular, pública, de qualitat, accessible per a totes i al servei de la ciutadania!

Nosaltres som els professors, som els estudiants, som els treballadors, som els investigadors que dia a dia fem avançar la universitat, fem avançar la universitat de totes i per a totes!

VAGA I MANIFESTACIÓ | DIJOUS 3 DE MAIG

Plaça Universitat | 12:00 hores

PLATAFORMA UNITÀRIA EN DEFENSA DE LA UNIVERSITAT PÚBLICA (PUDUP)

Aquesta entrada ha esta publicada en retallades. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s