Rebem-los com es mereixen, la lluita per la universitat pública no s’atura!

Els polítics i rectors que han enfonsat i destrossat la universitat pública pretenen inaugurar, amb total normalitat, el curs acadèmic el proper dilluns 17 de setembre.

Rebem-los com es mereixen, la lluita per la universitat pública no s’atura!

 Dilluns 17 de setembre a les 8:30 hores:
Campus Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra (UPF)
c/Ramon Trias Fargas, 25-27. Barcelona
 Metro <L 4> CIUTADELLA – VILA OLÍMPICA

 Manifest de la PUDUP en la inauguració del curs universitari

Avui dia 17 de Setembre la Generalitat actua amb la plena normalitat d’inaugurar un curs universitari més. No obstant aquest no és un curs més. Aquest és, amb tota seguretat, el curs que podem dir ben alt que ja no hi ha cap universitat pública per inaugurar: aquest curs només comença la universitat privada.

 No hi ha cap universitat pública per inaugurar, però els que l’han destruïda es troben dins d’un auditori  cantant les glòries a l’esforç de l’ensenyament superior i la investigació per la recuperació econòmica. No hi ha cap universitat pública per inaugurar i per això, els i les que la defensem estem aquí per fer boicot al seu fals acte d’inauguració. Aquesta és la paradoxa. No existeix una universitat pública de Catalunya: existeix la universitat del i per al poble i la universitat de i pels poderosos i en aquest moment històric, hem de tenir ben clar per quin bàndol cal prendre partit.

 Aquest curs no només ha augmentat el preu dels estudis universitaris públics. Aquest curs s’ha realitzat la reforma més regressiva que ens podíem imaginar per limitar l’accés a la universitat per motius econòmics. En 4 anys, des de la implantació de l’EEES la universitat s’haurà encarit un 150% en una clara estratègia per la seva elitització.

Aquest curs no només s’han reduït les beques. Aquest curs s’ha preparat el desmantellament de la ja precària política estatal d’ajuts públics a l’estudi, alhora que el govern català desenvolupa el seu propi model basat en l’endeutament estudiantil i en la perversió del propi concepte de beca.

 Aquest curs no només lluitarem per mantenir els drets laborals dels i les treballadores i del professorat o per evitar desenes d’acomiadaments. Si pensàvem que les conseqüències de les retallades han estat dures, després del rescat de Catalunya per part de l’Estat i de l’Estat per part de l’Europa de la troika és quan realment ens trobarem en una situació desesperant.

I aquest curs sí que serà el curs en què les èlits dominants implantaran una de les reformes de model universitari més brutal en dècades: s’ha acabat la universitat democràtica i l’autonomia universitària, punt i final al finançament públic de la universitat. Benvinguts i benvingudes a la universitat del capital.

Aquest curs no comença amb normalitat i aquesta no ha estat la nostra decisió, però actuarem amb la coherència de qui no pot restar callat davant l’agressió més global que el capitalisme ha desencadenat contra les capes populars del país i la gran majoria de la societat. Ja no alçarem la veu per defensar una universitat pública que feia anys que anava en el rumb de la privatització i la mercantilització. Estem aquí per impulsar definitivament la mobilització combativa i l’organització de les idees en la lluita per una universitat al servei del conjunt de la seva ciutadania i com una eina de progrés en la transformació d’una societat cada cop més plena d’injustícies i desigualtats.

 Com dèiem, aquest curs ja no podem parlar més d’universitat pública, perquè ni tant sols en queden ja els fonaments. Catalunya ha perdut la perspectiva en la universitat i la seva essència de ser, com ho ha fet en altres qüestions tant importants com la sanitat, l’educació i el dret a un habitatge i un treball digne, reivindicacions amb les que ens sentim completament còmplices. El moviment universitari però, es referma en el compromís de lluitar fins el darrer embat per imposar les nostres idees. No claudicarem en el nostre projecte.

Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública a 17 de Setembre del 2012, Barcelona.

Aquesta entrada ha esta publicada en retallades. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s