És una realitat innegable que el moviment estudiantil està batallant en totes i cadascuna de les facultats universitàries i escoles públiques de l’Estat. En totes les aules s’està construint la resposta estudiantil al conjunt de (contra)reformes impulsades pels governs autonòmics i central, i a la nefasta i inútil política d’austeritat econòmica. Unes polítiques d’austeritat que tenen per objectiu una involució dràstica en les llibertats i drets conquerits històricament per la lluita popular.
Les (contra)reformes en l’àmbit educatiu no són conjunturals: les elits dominants fan servir la crisi com a excusa per poder intensificar el seu discurs i les seves accions que porten a la mercantilització i la privatització de l’educació. Nosaltres sabem que la situació negativa que està vivint el sistema educatiu públic a tot l’Estat es remonta a anys enrere amb els famosos Informe Bricall, Pla Bolonya o l’Estratègia Universitat 2015. També sabem que aquesta ofensiva penetra per diferents camps, que principalment són, per qüestions legislatives, l’Estat i les autonomies. A nivell estatal, per posar un exemple, la LOU i la LOM-LOU suposaren una reforma de la legislació orgànica de les universitats que reforçà el poder de rectors, consellers de govern i consells socials (que es defineixen tal i com els entenem en l’actualitat), però devaluaven altres òrgans com el claustre, i debilitava així la democràcia i l’autonomia universitària i la participació estudiantil. Així mateix, es poden destacar la promoció de la competència entre universitats públiques (ja ens trobem amb la llavor de la segregació entre universitats de primera i de segona) mitjançant la promoció de sistemes de rànquing i la creació de l’ANECA que va posar sobre la taula més figures de docent precari mentre augmentava el percentatge de docents universitaris contractats.
A l’abril passat, el Real Decreto Ley 14/2012 de Medidas Urgentes de Racionalización del gasto público en el ambito educativo suposà una important retallada en els pressupostos públics en educació, cosa que es concretà, entre d’altres, en un augment dels i les estudiants per classe en els nivells de l’educació obligatòria i en una reforma de la LOM-LOU que dispara els preus universitaris. Més recentment, ja és definitiu l’avantprojecte de Llei Orgànica de la Millora de la Qualitat de l’Educació, la nova llei d’educació estatal que, entre altres coses, pretén centralitzar competències en l’Estat, ratifica les ajudes als centres que segreguen estudiants en funció del sexe i estableix revàlides nacionals (incloent-hi la selectivitat).
És dins d’aquest context que el moviment estudiantil està preparant una resposta activa i contundent en defensa de l’educació com a bé comú i per remarcar el dret legítim a rebre-la. Són mostres d’això el SevillaPara, la primavera valenciana, la històrica vaga eduactiva del 22-M, la manifestació del 29-F o 17-N a Barcelona o les diferents lluites de la Marea Verda i la Marea Groga, entre moltes altres.
És oportú llavors, posar en comú les nostres experiències i els nostres mètodes de lluita com a moviment estudiantil i treballar conjuntament per fer valer les nostres reivindiacions i aconseguir els nostres objectius. Hem de construir unitàriament una resposta contundent al brutal atac que està patint l’educació pública i, al mateix temps, és l’hora també de construir el futur de l’educació, pensar què en volem aconseguir, cap on va i quines són les alternatives que podem construir des de la base i sota els principis de democràcia, participació, mobilització i lluita.
Per tot això, la PUDUP recolza l’organització de la I Trobada de la Comunitat Educativa que tindrà lloc els dies 23, 24 i 25 de novembre, i fa una crida a tots/es els/les estudiants de les universitats públiques de Catalunya a la participació en aquest esdeveniment.
PROGRAMA: http://encuentroeducacion.net/programa-y-novedades/