Constitució PUDUP Girona i Lleida

Neix a Lleida la Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública

Davant de la greu crisi econòmica, social i política que atravessa Europa, el col·lectiu d’estudiantat, Personal d’Administració i Serveis (PAS) i Personal Docent i Investigador (PDI) de la UdL ha decidit sumar els seus esforços i treballar per una universitat pública i de qualitat. Per això han constituït la PUDUP, una Plataforma Unitària en Unitària en Defensa de la Universitat Pública que té com a principals objectius reclamar, d’una banda, una participació activa en la definició del futur de la universitat pública i evitar, per l’altra, que la política de retallades de la Generalitat i del Ministeri continuï devaluant tant els drets laborals d’aquest col·lectiu, com la qualitat de l’ensenyament universitari. En aquest sentit, la PUDUP considera que cal intervenir en el sistema de governança de l’ensenyament superior i evitar que continuïn les polítiques de privatitatzació, mercantilització i elitització que la UdL ja fa temps que viu en primera persona.

La Plataforma en Defensa de la Universitat Pública considera, a més, que la situació actual de la institució és “crítica”. Aquesta, diu la PUDUP, està en un greu “perill d’extinció” i s’inscriu en una ofensiva neoliberal que planteja la implementació d’un nou model universitari, que aposta per la mercantilització del coneixement, en detriment de la seua qualitat i independència. En aquest sentit, el personal universitari vol posar sobre la taula la necessitat d’organitzar una lluita conjunta per frenar les retallades i la creixent privatització de la universitat pública.

Denuncien la paulatina “precarització dels seus llocs de feina” i unes retallades que ja han expulsat, al llarg dels últims dos anys, unes 1.000 persones de les principals universitats catalanes. S’han dut a terme retallades dràstiques dels pressupostos en educació (reduïts un 46’2% en els darrers dos anys) i R+D+I (reduïts un 40% en els darrers quatre anys), que han comportat la supressió quasi total del sistema d’ajuts i beques i l’eliminació de les beques de mobilitat Sèneca i Erasmus, entre d’altres. A això s’hi ha de sumar, a més, l’amenaça de nous ajustos i acomiadaments i l’increment del 67% de les taxes universitàries. Un panorama que no garanteix, segons el col·lectiu, la qualitat docent i de la recerca que, tradicionalment, ha caracteritzat a les universitats catalanes. El professorat envelleix i la institució no assegura les estructures necessàries perquè el jovent pugui afiançar la seua recerca i docència en condicions. A més, un bon nombre de professorat associat treballa per menys de 300 euros mensuals i cobreix, en ocasions, més del 50% de la docència que ofereix el centre. Els investigadors es veuen obligats a marxar a l’estranger per la manca de finançament públic i les universitats, poc a poc, van perdent la seva solidesa.

PUDUP LLEIDA

Es constitueix la Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública a Girona

Arran de l’Assemblea de professorat celebrada a l’església dels Caputxins de Sarrià el dia 2 de febrer de 2013, i d’acord amb les mobilitzacions previstes per la setmana del 25 al 29 febrer en defensa de la universitat pública, diferents col·lectius crític amb les polítiques de privatització i mercantilització de les universitats catalanes, han constituït en el marc de la UdG la Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública.

La PUDUP Girona, neix per denunciar i fer front a la introducció de polítiques neoliberals a la Universitat, les quals en nom d’una pretesa eficiència, excel·lència i qualitat, imposen mesures de retallades pressupostàries, precarització dels treballadors (PDI, PAS), devaluació de la docència i elitització de l’estudiantat amb increments de taxes anuals que arriben al 60%.

Al mateix temps, les institucions i òrgans de la universitat, d’acord amb les noves tendències de gestió gerencial i jeràrquica, són cada cop més opaques,  impositives i poc democràtiques.

La reducció dels pressupostos en matèria d’educació (un 46,2% en els darrers dos anys) i en recerca (un 40% en els darrers 4 anys) no només té efectes sobre la universitat , sinó que a més, té conseqüències sobre el conjunt de la societat, en tant que precaritza la qualitat docent i l’educació dels ciutadans del futur, així com debilita la creació de coneixement.

Un govern que no prioritza l’accés a l’educació i la formació pública i de qualitat de la seva població, que precaritza i mercantilitza les institucions educatives, genera un model de societat desigual i discriminatòria.

Per aquests motius, la PUDUP Girona convoca a les mobilitzacions dels dies 25,26 i 27 organitzant classes al carrer, obertes a tothom, i participant d ela vaga i manifestació del dia 28 de febrer a les 12h davant del Rectorat (Pl. Sant Domènech)

PUDUP GIRONA

 

Aquesta entrada ha esta publicada en retallades. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s