ASSEMBLEA GENERAL UNIVERSITATS CATALANES

descarregar el cartell de la convocatòria color

descarregar el cartell de la convocatòria b/n

L’ordre del dia de l’assemblea és el seguent:

  1. Obertura assemblea. 11 hores
  2. Debat sobre el model d’universitats al servei de la superació de la crisis: 11:15 hores (document “Manifest per una universitat de les majories”)
  3. La universitat retallada: situació: 12:30 (document “La universitat pública sota atac”)
  4. Com fer-hi front? El moment de dir prou: 16:00 (document “Mobilitzacions”)

Cap a l’Assemblea General d’Universitats

De la crisi a la resposta

Estem entrant en el quart any de la crisi. En els seu inicis el discurs públic assenyalava la generació de coneixement com una de les bases de la transformació d’un model productiu esgotat. El cert és que, tres anys després, el que es pot constatar no és tan sols la fallida d’un model productiu, sinó també dels principis ideològics neoliberals de les polítiques seguides fins ara. Les seves “solucions” a la crisi no han fet altra cosa que agreujar-la perquè responen als interessos dels mateixos que l’han provocat I en el camí, la universitat, que havia de ser una de les peces claus posada al servei de la millora de les nostres vides, es troba immersa en un profund procés de transformació que poc, o res, té a veure amb els objectius declarats. “Eficiència”, “efectivitat” o “excel·lència”, són en aquests moments en el marc universitari no altra cosa que sinònim de “inequitat”, “precarietat” i “devaluació”. En un moment crític per la nostra societat, el que hauria de ser un eina al servei de la sortida de la crisi econòmica, política, cultural i social, està esdevenint sense més en un espai per augmentar la productivitat al servei del mercat. El resultat m’és evident d’aquest procés és la reducció de la seva qualitat, l’augment dels preus pels estudiants i l’expulsió del seu principal capital present i futur en termes formatius i de recerca.

El pla de retallades es mantindrà, any a any, fins el 2014, sense aturar-se fins al desballestament de la universitat pública. Per “racionalitzar” aquest pla s’ha constituït una Comissió de Governança Universitària, , que pretén de nou fer més “eficient”, “efectiva” i “excel·lent” la universitat del nostre país. Sobren paraules sobre la sinceritat d’aquests objectius quan gran part de la ponència de la comissió està constituïda per persones properes al món empresarial.

La crida a una Assembla General d’Universitats de Catalunya, cerca en aquest marc l’articulació d’una resposta de tota la comunitat universitària (estudiants, professorat i personal d’administració i serveis) davant d’uns esdeveniments on no està sols en joc el destí de la pròpia institució, i els valors que la sustenten, sinó el destí d’una universitat que sigui una eina per a la millora de la vida dels molts i no dels pocs. Iniciem el debat, iniciem la resposta, el dia 8 d’octubre a la Plaça Universitat a les 11:00. T’hi esperem.