Carta oberta a Antoni Castellà i Clavé (CiU), Secretari d’Universitats i Recerca

Sr Secretari d’Universitats i Recerca,
 
Des de la Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública (PUDUP) ens adrecem a vostè per’aclarir-li un parell de conceptes que, per les seves declaracions del dia 29 d’abril en un reportatge de 8tv [1], considerem que no té gaire clars.
En primer lloc, la PUDUP no és una extensió de la CGT; és una Plataforma Unitària que acull  les Assemblees d’Estudiants i  les Assemblees de Treballadores de les facultats de les diferents universitats de l’àmbit metropolità de Barcelona, així com també a molts dels sindicats de treballadores i estudiants de la comunitat universitària; exactament SEPC i AEP respecte a sindicats estudiantils, i CAU, COS, CGT, UGT, CSC i CCOO, pel que fa als sindicats de treballadores. Extensiblement, s’han conformat altres PUDUP a Tarragona, Lleida, Girona i Castelló amb els mateixos objectius.
 
 
 
 
En segon lloc, fa vostè al·lusions als nostres interessos polítics. Doncs sí, tenim interessos polítics, entenent la política com la manera de resoldre els problemes que ens afecten a totes. I com bé sap, les polítiques que s’estan aplicant des dels governs autonòmic i central ens afecten directament i significativament, no només a tota la comunitat universitària, sinó també a tota la societat. Com a Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública, un dels nostres principals objectius és convocar accions de lluita per aturar el desmantellament del sistema universitari públic i el procés de privatització que des del seu govern s’està impulsant. Estan vostès posant la universitat, aquesta institució que hauria d’estar al servei de la societat, sota el control dels bancs, de les grans corporacions multinacionals i de les empreses de treball temporal, que com bé sabem només estan interessades en la rendibilitat econòmica sense importar quins siguin els costos humans d’aquesta rendibilitat. Davant d’això, nosaltres ens preguntem, quins són els interessos corruptes que amaguen aquestes concessions a la banca i a les grans multinacionals?
 
 
 
 
En tercer lloc, vosté parla també sobre les taxes i ens promet que no tornarà a pujar els preus públics ni aquest pròxim curs ni els propers 3 o 4 anys. Que no tornin a pujar les taxes no soluciona res, el gairebé 67% d’increment del darrer curs va fer fora de la universitat milers d’estudiants i li denega l’accés a la majoria social. D’altra banda, les seves retallades i el seu finançament a les universitat (finançament purament anecdòtic) posa en perill els precaris llocs de treball de milers de persones.
 
 
 
 
En quart lloc, vostè sembla no adonar-se del què està passant al carrer. És la protesta davant la violència progressiva i sistemàtica que se’ns està exercint als què tractem de formar-nos en les universitats, i extensivament, a les noves generacions, que conformem part important del futur de la societat. En aquest context de crisi, les inversions en matèria de educació i recerca haurien de ser de les més prioritàries, i no ho són. No se’ns vol estudiant (+67% augment de taxes), ni tampoc treballant (vegi’s la quantitat d’atur entre joves [2]), se’ns dificulta el dret a un habitatge (bombolla immobiliària), l’accés al crèdit (defalliment dels bancs) i a la sanitat pública (reducció progressiva del servei fruit de la austeritat). Malauradament, aquestes circumstàncies de penúria són compartides cada cop per més i més sectors de la societat.
 
 
 
Així doncs, no cessarem al nostre afany i continuarem mobilitzant-nos i aturant tots els espais de decisió que impliquin més retallades, més acomiadaments, més precarització de la universitat pública i més degradació de l’educació. No ens aturarem fins a aconseguir, com a mínim, la retirada de l’increment de les taxes, la millora de les condicions laborals i el plantejament d’un debat profund sobre la funció social de la universitat i de les institucions educatives i sobre el model educatiu que volem.
 
Atentament.
Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública (PUDUP)
 
Aquesta entrada s'ha publicat en Actes, Assemblees, Mobilitzacions, Plataforma Unitària en defensa de la universitat Pública, PUDUP, retallades, UAB, UB, UDG, UDL, UNIVERSITAT, UPC, UPF, URV i etiquetada amb , , , , , , , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s